Wolverine to jeden z tych superbohaterów stworzonych przez wydawnictwo Marvel, który jest przez fanów uznawany jest w dzisiejszym czasie za postać legendarną – głównie ze względu za innowacyjny oraz zarazem widowiskowy styl walki. Logan (tak ma na imię nasz bohater) należy do grupy o dość oryginalnej nazwie X-Men, której w skład wchodzą mutanci obdarzeni unikalnymi zdolnościami. Wszyscy którzy oglądali serial animowany lub czytali komiks o grupie X-men – mogą z początku uważać Wolverine`a za postać o dość ubogich umiejętnościach ale po krótkim dokładnym za znajomieniu się z opisywanym bohaterem szybko zmieni się opinię. Nasz bohater to mutant z właściwościami szybkiej regeneracji swojego ciała, dodatkowo posiada wyostrzony wzrok i słuch, a jego jednym z głównych atutów adamantowy, niezniszczalny szkielet, wraz z pazurami, które wysuwają się z grzbietów jego dłoni. W kwietniu mieliśmy przyjemność oglądania naszego bohatera w dość interesującym filmie zatytułowanym X-Men Origins: Wolverine, w którym poznajemy genezę Logana. I właśnie na podstawie owego filmu, powstała gra o tym samym tytule, w którym będziemy mogli pokierować naszym bohaterem. Czy komputerowa produkcja podoła wyzwaniu i okaże się hitem? O tym przekonacie się czytając dalszą część recenzji.
Gier, w których występował Wolverine było dość sporo. Dwuczęściowy X-Men: Legends czy pamiętne bijatyki z udziałem x-menów na automatach do gier oraz konsolach Playstation i Nintendo. Ech, pamiętam czasy, które spędziłem w salonach z automatami do gier - grywając w hybrydowe bijatyki z cyklu X-men vs Street Fighter lub X-Men: Children of the Atom. Wszystkie te gry były niezwykle interesujące i w porównaniu do dzisiejszych gier wypadają dość pozytywnie. Wracając do najnowszych przygód naszego bohatera w grze zatytułowanej X-Men Origins: Wolverine. Z początku gdy tylko usłyszałem wiadomość o nadchodzącej grze na podstawie filmu fabularnego – byłem dość pesymistycznie nastawiony. Głównie dlatego, że gry na podstawie filmowycjh produkcji bądź też odwrotnie – przeważnie wypadają dość marnie. W historii gier przewinęło się bardzo dużo tytułów, które były specjalnie tworzone przez developerów w celu zwiększenia swoich zarobków kosztem graczy. Wystarczy przypomnieć sobie takie tytuły gier jak: Bad Boys, Miami Vice czy seria Piratów z Karaibów. Te produkcje nie miały prawa ujrzeć światła dziennego, ponieważ były grami bardzo słabymi – stworzone przez twórców na siłę. Jedynie bardzo podobała mi się dość stara przygotówka Ace Ventura: Psi Detektyw oraz bodajże druga część przygód Spidermana.Najbardziej irytującym elementem zaraz po uruchomieniu gry jest bardzo ograniczone pole manewru w opcjach graficznych! Parę suwaków w ustawieniach dźwięku oraz jasności, a także możliwość włączenia niskich detali lub wysokich – i to koniec! Jeszcze można zmienić rozdzielczość gry. Trochę szkoda, bo mimo, że gra jest zrobiona na bardzo dobrym silniku Unreal Engine 3 – co powoduje, że gra jest płynna nawet na kilkuletnich komputerach to jednak przydałyby się szersze możliwości graficzne. A jak prezentuje się sama rozgrywka? Hmm. Co to dużo mówić – sama gra jak najbardziej mnie pozytywnie zaskoczyła. Dużym plusem jest bardzo łatwe operowanie naszym bohaterem podczas walki i co bardzo ważne - można śmiało grać na klawiaturze. Wykonywanie ciosów i innych combosów również nie stanowi żadnego problemu dla przeciętnego, a nawet dla nowicjusza w tego typu grach. Przemierzamy Loganem poszczególne poziomy i walczymy z napotkanymi wrogami, którzy staną nam na drodze. Brzmi to może dość mało oryginalnie ale ciężko to opisać – to trzeba zobaczyć! Walki z napotkanymi przeciwnikami są niezwykle udane i emocjonujące. X-Men Origins: Wolverine jest bardzo brutalną grą – podczas walki krew pryska niemal wszędzie, a nasz bohater odrywa poszczególne części ciała przeciwnikom. Razem z urozmaiconymi stylami walk Wolverine'a powoduje to, że tytuł prezentuje się bardzo widowiskowo pod względem graficznym. Jednak brutalność sprawia, że jest to produkt przeznaczony dla dorosłych odbiorców.Wolverine zdobywa podczas walki doświadczenie i po pewnym czasie osiąga wyższy poziom doświadczenia. Ogólnie jest to element nieco uproszczony w porównaniu do prawdziwych gier RPG, ale cieszy. Po zdobyciu dodatkowego poziomu – możemy zwiększać poszczególne umiejętności Logana takie jak: Claw Cyclone, Claw Spin czy Berserk. Dodatkowo zdobywamy tzw „Mutagens” – specjalne sloty w których możemy usadowić wybrane przez nas dodatkowe zdolności – zwiększanie refleksu podczas walki, zwiększenie siły czy zdobywanie większej ilości doświadczenia podczas walki. Tych dodatkowych zdolności jest dość sporo do wyboru. Dzięki tym wszelkim dodatkom – grę można przechodzić kilka razy na różne sposoby i nie ma prawa się ani trochę nudzić.X-Men Origins: Wolverine przypomina połączenie typowego Slashera z takimi grami jak Tomb Raider czy Prince of Persia. Kamera znajduje się za plecami bohatera, a nas czekają nietypowe zagadki, które musimy wykonać w trakcie rozgrywki, a także czasem porobić trochę fikołków Książe z Persji. Jedną z nielicznych wad jakie miałem styczność w grze to walki z bossami. Z początku bardzo wciągały i przybijały do fotela. Im dalej tym niestety było gorzej. Każdy z nich walczy w podobnym stylu – trochę to psuje rozgrywkę, bo jak tylko opanujemy dobrze walkę z nimi to nie musimy się martwić o wynik walki.Grę polecam każdemu „dorosłemu” miłośnikowi przygód X-Mana... albo nie. Chyba nawet polecić ją mogę wszystkim, którzy uwielbiają gry akcji. Cieszę się, że miałem styczność z tą produkcją bo grało mi się naprawdę przyjemnie i nawet znów mam ochotę przejść ja po raz drugi. A to zdarza mi się naprawdę rzadko.Plusy:
+ klimat!
+ dobry silnik i optymalizacja gry
+ bardzo duża ilość różnych combosów
+ ciekawie rozwiązany tryb RPG
+ dość długa rozgrywka
Minusy:
- dość monotonne walki z bossami
- cena
Ocena ogólna: 8.5/10
X-Men Origins: Wolverine
Wydawca polski: Licomp Empik Multimedia
Wydawca oryginalny: Activision